ART IS A MATTER OF THE HEART

TERRY O’NEILL - ‘BLACK LIVES MATTER’ een bedrijfsexpositie.

JAHAERAYMAKERS in samenwerking met KOSTER FINE ART GALLERY

Terry O'Neill (1938 – 2019), wiens felbegeerde werk in nationale galerieën en privécollecties over de hele wereld hangt, heeft tijdens zijn carrière covers geproduceerd voor Time, Newsweek, Stern, Paris Match, The Sunday Times Magazine, Vanity Fair en vele anderen. Een carrière van zes decennia. Sinds hij in 1958 voor het eerst een camera pakte, fotografeerde hij presidenten, premiers, rocksterren, Oscarwinnaars en de Britse koninklijke familie.

Tussen al deze beroemdheden zaten een groot aantal opmerkelijke en getalenteerde zwarte artiesten, die de loop van de muziek industrie hebben veranderd, zoals Diana Ross, Chuck Berry en Tina Turner, maar ook de mode iconen Naomi Campbell en ‘Iman’ en politici zoals Nelson Mandela die een belangrijke rol speelde bij de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika. De portretten van deze bijzondere mensen ziet u in deze expositie.

Black Lives Matter is een ‘grass roots beweging’: net als bij een gezonde grasmat komen ideeën en initiatieven van onderaf. Iedereen is welkom, er is geen centrale leiding en iedereen kan en mag lokale initiatieven ontplooien. Het voordeel van deze werkwijze is dat mensen, bedrijven of organisaties de vrijheid hebben om op hun eigen manier vorm te geven aan de strijd tegen racisme. Black Lives Matter is dus meer een ideologie of gedachtengoed dan een organisatie.

Racisme in Nederland

Discriminatie en racisme bestaat helaas ook in Nederland. Maar is er sprake van systemisch, institutioneel of individueel racisme? Of het systemisch of institutioneel racisme betreft hangt af van hoe discriminatoir onze instituties (overheidsinstellingen, de media, de politiek, het onderwijs) zijn. Is er gelijkheid van kansen? Volgens het Nederlandse recht wel. Echter in de praktijk is dit niet altijd het geval. Nederland kent veelal individueel racisme, racisme tussen burgers onderling. Zoals discriminatie op de arbeidsmarkt. Want, mag een ondernemer niet zelf bepalen wie hij of zij aanneemt?

Keuzevrijheid is een belangrijk recht in Nederland en geeft iedereen dus ‘het recht’ om vooroordelen te hebben. Een stap voorwaarts zou het creëren van bewustwording kunnen zijn, want bewustwording kan ervoor zorgen dat vooroordelen zoveel mogelijk uitgebannen worden.

Doormiddel van deze fototentoonstelling vragen JAHAERAYMAKERS en KOSTER FINE ART GALLERY aandacht voor het probleem van racisme/discriminatie in Nederland. De tentoongestelde werken van Terry O’Neill zijn te koop. Voor meer informatie over beschikbaarheid, editie en prijzen kunt u contact opnemen met Feiko Koster. Zijn galerie is gevestigd in ‘Het Arsenaal’, Kooltjesbuurt 1a, Naarden-Vesting of via de website www.kosterfineart.com.

Telefoon 06.53.29.3000 of stuur een mail naar gallery@kosterfineart.com